Jump to content
Cover for Judejävel : Om svensk sionism och israelisk ockupation
Isbn: 978-91-7343-609-0
Publisher: Leopard förlag
Category:
Society & Culture
Accessible since: April 2016

E-book

Judejävel : Om svensk sionism och israelisk ockupation

Personligt om den judiska identiteten
Under den judiska påsken 2002 slog en av Hamas självmordsbombare till mot ett hotell i Netanya i Israel. Ett av de många dödsoffren var författaren Bernt Hermeles mamma.

Hermele växte upp i början av 1950-talet i ett judiskt invandrarhem på Södermalm i Stockholm. Inbäddad i det ortodoxt judiska skulle det dröja ända till femtonårsåldern innan han för första gången steg över tröskeln till ett icke-judiskt hem. Men för Hermele blev Gazakriget 2014 en brytpunkt. Kriget ställde honom frågande till den starka lojaliteten mot Israel inom dagens judiska minoritet. Följden blev hätsk kritik från den gemenskap han tillhört under hela sitt liv och starten på många tankar kring komplexiteten i sitt judiska arv. Judejävel är Hermeles personliga resa som inte väjer för de svåra frågorna kring identitet och samhörighet.

"Det är viktiga rader 2016 som bör nå många läger." - Hynek Pallas, Dagens nyheter

Bernt Hermele är journalist, författare och taxichaufför. Han har tidigare skrivit två uppmärksammade böcker, Guldsot (2011) om Röda Korset-bedragaren Johan af Donner och Firman (2013), en granskning av Bonnierfamiljens mediemakt.


Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone